Todd Architecture Group Office

 

When the opportunity arose to move our office into an interior space we had helped to create years earlier, we were thrilled to do so! In 1995, we were chosen as the architect to repurpose the iconic Brook Movie Theater. To create more leasable space, a second floor was added in the former auditorium and in 2019, we returned as a tenant to create our new open-concept studio space.

 

Deep steel trusses that once spanned over the auditorium now intersect the space and define the circulation paths. The new floor plan organizes the studio by exploiting the location of the trusses and the spaces they create. The exposed trusses speak for themselves as large architectural components while also serving as organizing elements for the new studio. The partially-open conference room floats between the large trusses and provides a central location for client meetings as well as in-house collaboration. An existing central skylight in the studio provides natural light to the entire space. A frosted glass wall that separates the studio from the conference room filters the natural light from the skylight into the conference room. The whiteness of the space helps accentuate the structure and highlights the subtle “grey on grey” shadows of the structural elements. The reception desk is constructed of a thin, rusted plate steel and stands boldly as the only color in the entire studio.  Painted concrete block from the original construction of the building encases three sides of the office while large exterior windows allow additional natural light to pass through the majority of the space.